Steigerbuis Tafel

Een steigerbuis tafel maken? Een tafel van steigerbuizen heeft een stoere industriële look en kun je vrij eenvoudig zelf maken door buiskoppelingen en buizen te combineren met een tafelblad. Maak bijvoorbeeld jouw eigen eettafel, salontafel, bureau of tuintafel. Steigerbuizen zijn namelijk geschikt voor binnen en buiten, doordat ze niet roesten en goed tegen weer en wind kunnen. Om deze reden worden ze ook standaard in de bouw gebruikt. Door de tafel zelf te maken ben je eens stuk goedkoper uit en kun je deze naar eigen wens samenstellen.

Direct naar inspiratie

 

 

Steigerbuis tafel maken?

Wil je zelf een steigerbuis tafel maken? Dan heb je een onderstel en een tafelblad nodig. Het onderstel maak je van onze gegalvaniseerde steigerbuizen en buiskoppelingen, welke je eenvoudig kunt verbinden door middel van een inbussleutel. Als tafelblad wordt vaak gekozen voor steigerhout planken, welke je eenvoudig online kunt bestellen bij steigerhoutkopen.net en steigerplank.com. Voor tafelpoten worden vaak voetplaten of zwenkwielen gebruikt.


Door zwenkwielen te gebruiken is de tafel in een handomdraai mobiel, wat handig is bij het schoonmaken of wanneer je flexibiliteit wenst bij de inrichting. Ook kun je een zwarte afdekdop gebruiken zodat de vloer niet beschadigd raakt.
De mogelijkheden zijn eindeloos waardoor je jouw droomtafel in 10 minuten in elkaar kunt zetten.

Voordeel: wanneer je een steigerbuis tafel zelf maakt, weet je zeker dat het door de voordeur past!

 

 

Wat heb je nodig?

Voor het maken van een steigerbuis tafel heb je een stevig onderstel nodig. Het onderstel van de steigerbuis tafel heeft minimaal het volgende nodig:

- 2x lange liggers (wij zagen tot op de millimeter nauwkeurig)

- 2x dwarsliggers (wij zagen tot op de millimeter nauwkeurig)

- 4x 3-weg hoekstuk 90° koppeling

- minimaal 4x oogdeel koppeling (afhankelijk van de afmetingen van de buizen)

- ronde voetplaat koppeling, zwenkwiel of afdekdop

- een inbussleutel

 

Wij raden aan om (vooral bij middelgrote tot grote tafels) nog een extra lange ligger en twee dwarsliggers toe te voegen aan de onderzijde van de tafel. Aan de bovenzijde adviseren wij 3x een oogdeel koppeling per zijde toe te passen.

 

 

Stappenplan

Een steigerbuis bureau of steigerbuis tafel maken? Volg onderstaand stappenplan wanneer je je eigen creatie met steigerbuizen wilt maken.

Stap 1: Het onderstel

Bepaal de afmetingen van de tafel, de dikte van de buizen en de onderkant van de tafelpoten. Ø 26,9, Ø 33,7 en Ø 42,4 mm zijn populaire diktes voor buizen die gebruikt worden voor tafels. Dunnere buizen zijn minder stabiel dan dikkere buizen. Wanneer je kiest voor dunnere buizen, zijn een extra lange ligger en twee dwarsliggers aan de onderzijde van de tafel extra aanbevolen.

Eenmaal jouw beslissing gemaakt, bestel dan direct via onze website en je hebt de onderdelen dan gemiddeld binnen 2 werkdagen in huis!

Stap 2: Het tafelblad

Kies het materiaal en de afwerking van jouw tafelblad en zorg dat je deze in huis hebt.

Stap 3: Het onderstel in elkaar zetten

1: Monteer de voetplaten, zwenkwielen of afdekdoppen aan de poten.

2: Schuif over iedere tafelpoot een T-stuk koppeling en zet deze vast op 10 cm van de voetplaat.

2: Monteer aan de bovenzijde van iedere poot een 3-weg hoekstuk 90° koppeling. Tip: schuif de koppelingen niet helemaal over de poten. Kijk in een van de openingen en laat de poot 5 mm doorsteken. Leg de poten op een vlakke ondergrond, waardoor de openingen van de knie- en T-stukken in dezelfde richting gaan staan. Draai de 3-weg hoekstukken nu vast met een passende inbussleutel.

4: Neem nu beide dwarsliggers en schuif het t-stuk hierover. Draai deze nog niet vast.

5: Schuif de zojuist gemaakte dwarsliggers met T-stukken in de T-stukken onderaan de poten. Zet ze vast.

6: Schuif de oogdelen over de dwarsligger.

7: Schuif de twee overige dwarsliggers in de 3-weg kniestukken en zet ze vast.

8: Schuif de oogdelen over de lange liggers.

9: Schuif samen met een klusmaatje de drie lange liggers in de 3-weg kniestukken aan de bovenzijde en in de T-stukken, die over de onderste dwarsliggers zijn geschoven. Draai de inbusbouten aan. Zorg er tevens voor dat de T-stukken aan de onderkant precies in het midden van de dwarsliggers komen.

10: Plaats het tafelblad op het frame van steigerbuizen. Zet hem vast m.b.v. de oogdelen en schroeven.

 

Daarnaast is YouTube ook erg handig voor instructievideo's en hebben we een instructievideo gevonden voor een vergelijkbare tafel. Let wel, deze video is engelstalig.

 

 

Inspiratie voor steigerbuis tafel

Om ideëen op te doen voor een steigerbuis tafel ben je hier aan het juiste adres. Om het makkelijk te maken hebben we een onderverdeling gemaakt per type tafel. Alle tafels kunnen gemaakt worden met onze buizen en buiskoppelingen.

 

Steigerbuis tafel binnen

De meeste steigerbuis tafels zullen binnen worden gebruikt. Populaire tafels met een steigerbuis onderstel zijn eettafels, bureau’s en salontafels.

Eettafel van steigerbuis

steigerbuis tafel maken

 

Bureau van steigerbuis

steigerbuis bureau

Salontafel van steigerbuis

steigerbuis salontafel

 

Steigerbuis tafel buiten

Bij buitengebruik hoef je je geen zorgen te maken over de duurzaamheid van de steigerbuis tafel. De  steigerbuizen kunnen zeer goed tegen weer en wind en worden standaard ook in de bouw gebruikt. 

Tuintafel van steigerbuis

steigerbuis tafel